Lehtkapsas Nero Di Toscana – kale

kale-black-tuscany-nero-di-toscana-10-grams-1-kg-5906-p

Kähar lehtkapsas- Nero Di Toscana.

Minul siis kasvab selline sort, seemneid saab osta sellelt lingilt- Nero di Toscana.

Populaarne Itaalia köögivili, mis annab rikkaliku saagi. Lehed on mahlakad ja maitsvad. Külva kas varakevadel või sügisel. Madalate temperatuuride toimel muutuvad lehed magusamaks ja käharduvad rohkem. Lehtkapsas pärineb Toskaanast. Jõulised taimed annava  rikkaliku saagi. Tumerohelised lehtkapsa lehed on mahlakad ja maitsvad. Lehtedes leidub rikkalikult B-, C-vitamiini ja rauda. Korjatakse noori lehti välimisest leheringist. Madalate temperatuuride toimel muutuvad lehed magusamaks ja käharduvad rohkem. Talub kuni -15*C, võib korjata lume alt. Kõrge toiteväärtusega. .

Räägin lähemalt lehtkapsast, kuna tundub, et teda  eestis ei kasvatata laialdaselt ja inimesed ei tea, mida temaga teha.

Lehtkapsas

(Brassica oleraceavar acephala) on köögivili, millel on rohelised või purpurjad lehed. Lehtkapsa lehed ei moodusta kapsapead ja toiduks tarbitakse erinevalt brokkolist ja lillkapsast tema lehti, mitte õisikuid. Lehtkapsast peetakse metsikule kapsale lähedasemaks kui muid kapsa kodustatud vorme.

Kultivaride grupp Acephala sisaldab mitmeid lehtkapsasorte, mis on aga geneetiliselt väga sarnased.

Lehtkapsa kõige levinumaks kahjuriks on kapsaliblikas (Pieris rapae).

Kuni keskaja lõpuni oli lehtkapsas üks populaarsemaid köögivilju Euroopas. Käharat sorte kasvatati lamedaleheliste sortide kõrval juba 4. sajandil eKr Kreekas. Neid vorme, mida antiikses Roomas nimetati sabelli lehtkapsaks, peetakse tänapäevase lehtkapsa eellasteks.

Vene lehtkapsas levis kaubandusega Kanadasse ja sealt Ameerikasse 19. sajandil

Toiteväärtus

Lehtkapsas on väga palju beetakaroteeni, K- ja C-vitamiini ning rohkelt kaltsiumi. Lehtkapsas on kahe karotenoidi – luteiini ja zeaksantiini allikas. Lehtkapsas nagu ka brokoli ja mitmed muud ristõielised sisaldab eriti pärast tükeldamist või hakkimist sulforafaani (inglise keeles sulphoraphane), keemilist ühendit, millel on oluline vähivastane toime.

Keetmine vähendab sulforafaani sisaldust. Aurutamine, mikrolaineahjus kuumutamine ja segades praadimine aga olulist kadu ei põhjusta. Nagu mitmed muud kapsasrohu liigid, on lehtkapsas ka indool-3-karbinooli (inglise indole-3-carbinol) allikaks, mida peetakse kasulikuks ühendiks, kuna see toetab DNA parandamist rakkudes ja näib takistavat vähirakkude kasvu. Lehtkapsast on leitud vaikusid, mida tuntakse sapphapete sidujatena (inglise bile acid sequestrants), millel on täheldatud kolesterooli taset vähendavat ja toidust rasvade omastamist soodustavat toimet. Aurutamine parandab neid omadusi.

Kibekas-mõrkjas kapsamaitse on sel teisendil aga vist tugevam kui teistel kapsastel. Kõigile see ei meeldi ja vist seetõttu polegi me harjunud lehtkapsast sööma. Harjumusi tasub muuta, sest lehtkapsas ei pelga tõesti miinuskraade ja õige lehtkapsa söömise aeg algab alles siis, kui teised köögiviljad on aiamaalt juba keldrisse kogutud.

Retsepti soovitusi:

Minul on 4 taime, mis on ilusad suured ja asuvad nad kuhilpeenras. Kapsaliblikale ja muudele elukatele tõesti meeldib lehtkapsas, aga need taimed, mis kuhilpeenras on, on kõige vähem söödud. Veel meeldib seal elada ka ämblikel.

img_7709

Mina kasvatasin oma taimed ette, see aitab ka vältida kohest ärasöömist kahjurite poolt.

Tundub, et teda on ikka natuke lihtsam kasvatada kui teisi kapsalisi.

img_7712

Nagu näha, siis putukate kahjustusi on ikka suht palju aga see ei vähenda kapsa tervislikkust, kannatab lihtsalt kaubanduslik välimus.

 

Kasutatud kirjandus:

https://et.m.wikipedia.org/wiki/Lehtkapsas

https://mariliisilover.com/2015/01/lehtkapsa-kropsud/

https://m.postimees.ee/section/3013/3699765

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.