Linnaaednik- Urban gardener

Siin on natuke teistsugune postitus. Nimelt Hiiumaa ametikool avas just uhiuue eriala, milleks on Linnaaednik. Seda ei tasuks segamini ajada linnahaljastuse tegijatega, vaid on pigem nagu Urban gardener, mis rohkem tähendab linnatingimustes aia rajamist ja iseendale või müügiks taimsete saaduste kasvatamist. Vastuvõtt sellele erialale kestab vaid 13. augustini, seega- kiirustage, seltsimehed!

urban-garden-modern-ritual-intended-for-prepare-10

Ametikooli lehelt:

Kui Sul on aianduspisik ja tahad ümbritsevat linnakeskkonda rohelisemaks muuta, siis tule õpi meie täiesti uuel ja Eestis esmakordsel õppekaval linnaaednikuks!

Linnaaednikuna omandad Sa kõik aedniku kutseoskused, aga lisaks õpid aeda või haljasala rajama ja hooldama linnatingimustes. Urbanistliku keskkonna juurde kuuluvad konteiner-ja katusehaljastus, vertikaalhaljastus, kogukonnaaianduse eestvedamine ning  teadmised erinevate sotsiaalasutuste  juurde sobivatest aedadest ja nende hooldamise kaasavatest tööpõhimõtetest.  Ühelt poolt on Sul käed mullas, teisalt aga õpid arvutiprogramme kasutadaes kujundama aedu ning omandad töös vajalikke digioskusi.

Siin on olemas ka õppekava linnaednikule.

cadillac-urban-gardens-3-512x320Ise ma tegelikul enne seda mõtlesin, et lähen Hiiumaa ametikooli õppima maastikuehitajaks aga siis tuli see eriala ja vaatasin, et seal ikka väga huvitavaid asju, mis mulle väga sobivad. Näiteks: Maheaiandus ja permakultuur linnakeskonnas- ideaalne. See, et selle nimi on linnaaiandus, ei tohiks teid heidutada, kuna ma ka ei ela linnas, aga pigem võib-olla viitab konteineraiandusele ja piiratud kasvukohas maksimumi võtmisele.

Ise saatsin avalduse juba ära, loodetavasti võetakse jutule. Aga teie tulge ka, saatke avaldus teele!!!

img_7208
Ämbrites tomatikasvatamine on ka linnaedniku erialas sees.

Siin on näiteks üks youtube’i kasutaja, Urban Gardener, kes tegeleb USA linnas aiandusega 1,3 h maal, ta ettevõte teenib hästi. Ta teeb ka palju koolitusi üle terve maailma. Soovitan soojalt vaadata tema videosid.

Veel leidsin ühe talu Rootsis Ridgdale, see on ainuke tulutoov permakultuuritalu põhjapoolkeral. Sellest talust on kõikidel eesti talunikel palju õppida!!! See talu tegeleb ka inimeste koolitamisega. See on tõesti unistuste farm. Aga hetkel nad maadlevad suure kuivaga, nagu meiegi.

Ja tulge siis õppima, teeme Eesti rohelisemaks 🙂

Mina õpin juba hoolega, ka sina saad uuel õppeaastal liituda meie lossi sõbraliku kooliperega.

4 kommentaari “Linnaaednik- Urban gardener

  1. Pingback: Hakkame külvama

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.