Kurgid ämbris

See aasta vaatasin, et teisel pool majaseina on ka väga hea soe nurk, automaatselt mõtlesin tomatite peale, siis tuli aga mõte, et miks mitte kurk? Kurki söövad meil isukalt kõik, tomatipõlgureid on aga rekordiliselt 3 inimest.

Kurgiseeme sai jällegi tellitud realseeds leheküljelt ja sordi nimeks on ‘Wautoma’ Väga varajane ja saagikas kurk valmib 60 päevaga. Parema maitse ja saagikusega kui hübriidid. 10-15cm kurgid, taim ise kasvab 1-1,5m kõrguseks. On ka väga haiguskindel. Ilma kibeda maitseta!

Kurgi seemne panin varakult juba ette kasvama. Teadupäraselt kurgile ei meeldi väga ümber istutamine ja juurte häirimine. Soovitan soojalt kurki ette kasvatada nt biolagunevates topsides nt turbapotis, papp-potis jms. Siis saab edukalt sellega maha panna ja kurk ei jää kiduma mingiks ajaks. Selle katsetasin see aasta ära. Aga üldiselt kuidas kurki kasvatada, saab lugeda veel SIIT.

vasakul äraveninud kurgitaimed

Kurki jällegi võib istutada sügavamale, kuni iduleheni, sest lähemal vaatamisel on näha, kuidas neil veninud kurkidel on moodustunud varre peale juba õhujuured. Iduleheni maasepanekul moodustavad need kohe ka uued juured. See punt läks siit toast otse õue. Ellujäämisprotsent oli täpselt 50%. Eks neile oli natukene šokk õue külma kätte ja kõrvetava päikese alla minek, aga noh, elu on karm 😀 Mul tegelikult ei olnud võimalik neid harjutada, teil kindlasti soovitan seda teha.

3. juunil


See pilt on siis tehtud 3 juunil, kui ma sain valmis sellise huvitava ronimisaluse roniroosile ja kurgile. Mul ei tule väga hästi välja midagi sirgjoones teha. Sellepärast ka enam ei tee, hoopis proovin hästi viltust teha. Aga ma olen rahul sellise väljanägemisega.

Kasutasin siis Anu aida ämbrit, milles tavaliselt on sees loomade mineraal. Põhja on tehtud sel ämbril ka paar auku. Sisse panin hobusesõnnikut, lehti ja musta mulda.
Sisse istutasin 2 kurgitaime, 1 lobaoa ja kressi. Lobaoa sellepärast, et uba on hea kaaslane enamikele taimedele ja lisaks lootsin, et siin kasvab, kui mujal ei õnnestu kasvatada. Kressi aga sellepärast, et teda soovitatakse kindlasti koos kurgiga kasvatada.

Selline siis oli roniroosi õis, ise olin juba ära unustanud, mis värvi see on. Siin siis on meeldetuletus, ereroosa ja lõhnab hästi.

23. juuli

Nagu paistab, siis kurk on ikka kõvasti sirutanud ennast igale poole.

Räägin siis, mis hästi ja mis viga on sellel viisil.

Positiivne

  • ronivat kurki on lihtne korjata
  • saab maja ääres kiiresti valmis
  • kurgid väga maitsvad
  • lähedal võtta

Negatiivne

  • ei sovita üle 1 kurgi suurde ämbrisse panna, liiga kitsas.
  • kastma peab iga päev

Kurgid on suuremad kui tavalised, avamaa omad. Ütleks, et poolpikad, väga maitsvad. Koor on sile, suuremate okastega, mis tulevad aga lihtsalt maha. Kurk on väga toitainetenõudlik, läheb samasse kategooriasse suvikõrvitsaga. Mina panin ämbrisse mulla peale juurde jänese pabulaid, kui nägin, et natuke kollakaks hakkasid lehed minema.

Hetkel enam ei jõua meeles hoida, kui palju kurki olen nende 2 taime pealt saanud. Üle kümne kindlasti ja hooaeg on alles poole peal.

Kurgi kahjur

Kurgi lehed on mul hetkel selliste pruunide aukudega. Arvan, et keegi putukas imeb mahlad välja. Aga hetkel internetis tuulates ei suutnud tuvastada, mis või kes võiks see kahjur olla. On kellelgi aimu?

Kurgi lehel kuivad, roostesed augud sees

Kui kellelgi aimu, siis võib teada anda, mis kahjur see olla võiks.

Vahekokkuvõte

Soovitan kõigil, kellel vähe ruumi, suuremasse potti ikka kurgitaime panna, väga mõnus on krõbistada omakasvatatud kurki. Ainult üks taim annab täitsa arvestatava koguse kurki. Lihtsalt väetama peab ka ikka. Linnaskonnas sobib looduslikest väetistest nt vermikompost, merevetika lahus, jms. Ise saab muidugi teha ka kõrvenõgesekääritist või osja. Kõik on head, aga selleks peab sul olema ka koht, kus hais kedagi ära ei ehmata, sest sellised kääritised haisevad ikka korralikult.

2 kommentaari “Kurgid ämbris

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.