Suvikõrvits kahte moodi

Eile oli palav ilm ja õues ei jaksanud miskit teha.

2 suuremat jäid alles peale kokkamist

Subikõrvitsaid oli kogunenud aga täitsa paras ports. Kunagi kirjutasin ka miski retsepti, mida suvikõrvitsast teha: Suvikõrvits-seemnest pannile.

Mõtlesin, et teen siis suvikõrvitsa kooki. Vanaema aga arvas, et tema tahaks hoopis suvikõrvitsapirukat. Mis mul siis muud üle jäi, kui tegutsema hakata.

Olen suht aeglane ja segadusttekitav kokkaja. Väidetavalt on mônedel inimestel pärast söögi valmistamist ka köök puhas. Seda ma enda puhul veel täheldanud pole, pigem oli selline tunne, et köögis lõhkes pomm. Aga süüa ma teen ja vahel isegi meeldib. Enamasti kui mina teen süüa, siis lasen kellelgi teisel nôud pesta, see on kindlasti ebameeldiv tegevus, mida väldin nii palju kui võimalik.

Suvikõrvitsa-šokolaadiretsepti sain naabri soovitusel netist, selleks on Evelin Ilvese retsept – originaal SIIN.

Suvikõrvitsa-šokolaadi kook

• 5dl nisujahu
• 1dl jämedaid kaerahelbeid
• 4dl valget suhkrut
• 1,5-2dl magustamata naturaalset kakaopulbrit
• 2 tl soodat + natuke sidrunimahla
• 1 tl küpsetuspulbrit
• 1/2 tl soola
• 1 tl jahvatatud kaneeli
• 4 muna
• 3,5dl taimeõli
• 7,5dl riivitud suvikõrvitsat
• 1,5dl purustatud pähkleid või mandleid
• soovi korral värskeid või kuivatatud marju

Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega eraldi kausis omavahel jahu, kaerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool, kakao ja kaneel. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, nõrista sinna segades õli, seejärel jahusegu. Lõpuks sega käsitsi segades sisse riivitud kabatšokk, pähklid ja marjad.

Kalla vormidesse – siit saab kaks kooki – ja küpseta umbes 55-60 minutit. Kui kook on jahtunud, võid glasuurida ja kaunistada. Aga see maitseb hea ka lihtsalt niisama ning säilib maitsvana vähemalt nädala (kui enne otsa ei saa).

Mina ei teinud seda esimest korda, sellepärast julgesin ka muudatusi teha natuke.

• 5dl nisujahu – 1dl nisujahu, 2dl spelta täisterajahu ja 2 dl toortatra jahu

• 3,5dl kookosrasva

EI oska ja ei viitsi ilusaks teha

Siin ta on – vahetult enne noaga kallale minemist, tegin seekord 2 kooki sellest portsust, eelmine kord valasin vist küll ühte vormi, aga sedasi saab kiiremini valmis.

Mulle ja enamustele maitseb see kook hästi.

Juustu- küüslaugu suvikõrvitsa pirukas

Selle õppisin vist ära naabri käest. Netist leidsin sarnaseid retsepte toorjuustuga ja kodujuustuga. Nii lihtsat ei leidnud, nagu meie teeme.

  • lehttaigen
  • riivitud suvikõrvitsat
  • küüslauku ~15tk
  • 500g riivitud juustu
  • maitseaineid

Lased lehttaignal enam-vähem ära sulada, teed kahvliga paar auku sisse, viskad ahju 175c juurde. Lased kuldpruuniks pealt tõmmata, võtad ahjust välja, paned peale suvikõrvitsa, soovi korral ka maitseaineid, soola, pipart, ürte. Kui pealt on enam-vähem küpsenud, võtad jälle ahjust ja paned küüslaugu massi peale ja selle peale riivjuustu, viskad jälle ahju. Võtad ahjust välja siis, kui juust hakkab kuldpruuni jumet omandama.

NB! Ootad natuke maitsmisega – kook on TULIKUUM!

Ilustamata kujul, pidin taldriku mujale tõstma, et leida vaba pinda segadusest 😀

Suvikõrvitsa päev oli see, aga kõik sõid ja kiitsid. Mul läks ainult 2 tundi nende tegemise peale. Kiire inimene saaks vast 45 min hakkama.

Suvikõrvitsahooaeg hakkas nüüd, kes soovib minu käest neid ärida, andku teada.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.