Lihtne permapeenar sügisel

Sügisel kui lehed on langenud on õige aeg alustada peenarde tegemist.

Kõik peenrad, mis on sügisel valmis tehtud jõuavad kevadeks ära kõduneda andes hea pinnase taimede kasvuks. Selle tegemine on imelihtne.

Vaja läheb:

  • Reha
  • Puulehti.
  • Väikseid oksi.
  • Kõike orgaanilist materjali.
  • Ajalehti/pappi
  • Heina/põhku
  • Midagi peenra piiramiseks

Mina vaatasin küülikute aia esist ja seal oli meeletult lehti. Üldiselt nägi välja ka kole. Mõtlesin, et peaks vist ära riisuma. See muidugi mulle meelt mõõda pole aga vahel tuleb teha. Palju on sellest ka muidugi juttu olnud, et lehti polegi mõtet riisuda kui sa tahad, et maapind viljakam oleks. Kui lehed ära võtta väheneb ka huumus ja toitaine kiht pinnases. Seal meil kasvab rohi piisavalt hästi ja mina suunan viljakuse ikka mujale. Mida õige aednik ikka teeb. SIIN link miks mitte lehti riisuda ja täiesti ühel nõul.

Vahel aga tõesti peab neid koristama nt. tänavatel ja jalgteedel. Endal ka kodus pean riisuma lauta viiva teepealt, sest seal meil suured sarapuud. Need lehed lähvad vihmaga väga libedaks ja vanaema võib seal kukkuda.

Küüliku aia ees oli ka vana õunapuu mille alla kasvasid ebasobivad taimed -minujaoks. Küülikute aia ääres seevastu kasvavad mul maasikad, siilkübarad ja tulbid. Arvasin ka, et õunapuu ümbris väärib paremat pinnast ja minule vajalikke taimi 🙂

Olukor kus olin juba natuke kokku riisunud.

Nagu näha pilt polnud just kõige kaunim ja lehti ikka oli meeletult.

siin juba teine tera

Riisusin lehed õunapuu alla kokku. Tuli meelde, et seisavad mõned sauna palgid veel. Tõin need äärte ja voilaa pilt on juba parem.

Tavaliselt olen ma alla pannud ka papi või ajalehed et lämmatada umrohtusid. Lugedes aga eri arvamusi, siis on väidetud, et veel parm on panna see nn lämmatav kiht hoopis peale poole, see sellepärast, et siis on sellel orgaanilisel kihil suurem kokkupuude maapinnaga. See siis tähendam, et vihmaussid, bakterid ja kogu mullastiku elu saab paremini sisse kolida. Nende sissekolimise tulemusel on meil parem pinnas.

Papi/ajalehe kihi panen kevadel peale hoopis ja istutan näiteks taimed sealt läbi. Vaatame.

Otsi kana ja küülikud

Siin näha, et täitsin seda veelgi. Võtsin küülikute aiast mitte söödud kraami ja nende sõnnikut ja lisasin sinna veel. Peale panin vana heina, mis hoiab seda lendlemise eest ja loodetavasti hoiab kanad eemale.

Küülikuaia teine äär. Siia suvejooksul viskasin kraami, mis küülikute aia koristusel tuli- oksi, heina, rohtu sõnnikut. Sügisel riisusin siia peale veel lehti ja lehed katsin vana heinaga aga lehti lihtsalt on kõvasti juurde tulnud. Sellest kavatsen ka teha istutus koha. Esimeste asjadena istutasin siia juba 2 koirohu taime, mis vanaema sõbranna tõi. Koirohi nimelt on hea küülikutele parasiitide vastu. Kunagi kirjutan ka lähemalt mida mu küülikud söövad.

Kõigesuurem nuhtlus ja kahjuritõrje koos

KANAD. Nad käivad meil lahtiselt õuepeal õhtupoole, kui vanaema on munad kätte saanud. Nad on väga head kahjuritõrjes, süües ära putukad ja ussikesed eriti viljapuude alt. Probleem aga selles, et ma proovin toiteaine rikast kraami vedada viljapuude alla aga nemad siblivad selle sealt kohe ära. Avastasin, et tegelt toimib ikka, sest mul on must muld ikkagit viljapuude ja marjapõõsaste all nende siblimise tulemusel. See ikka hea neile. Punaste sõstarde alused on meil aastakümneid olnud musta mullaga tänud kanade hoolsale tööle. Arvan, et sellepärast ka nad igal aastal lookas on.

Teine õunapuu ja 1 aasta istutatud mustsõstar

See on väga jama õunapuu, olen ta suht 0 lõiganud ja lõikan oksi küülikutele. Selle alla istutasin mustsõstra hübriidi, mille sain tuttavalt. Siia über proovisin ka seda, et mustsõstrale anda palju toitaineid. Kanad on rahule jätnud selle ääristatud peenra aga sellele nad halastust ei näita….

Lopsakas sodipeenar

Siin siis minu lopsakas sodipeenar, peale kõige koristamist. Ma ei suutnud päevalille varsi madalamale lõigata, kuna aiakäärid ei käinud peale. Oksakääridega pole veel kallal käinud. Siia peenardesse vean siis ka kõvasti lehti juurde ja lisan küüliku sõnnikut. Kevadel olid kastid täitsa täis, nüüd aga pool tühjad. Sügisel ei jõua aga tahaks ühe sellise peenra veel juurde teha.

Hakake siis aga tegutsema, hea kevadel kohe võtta istutamiseks.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.