Paprika külvamine

pilt siit

Capsicum annuum
Eesti keeles – paprika, punapipar, punane pipar, maguspipar, türgi pipar.
Heal lapsel ikka mitu nime.

Hetkel on kätte jõudnud paprika seemne potti pistmise aeg. Seda tuleb eesti kliimas teha veebruari lõpus märtsi algul. Külvake seeme kaks kuud enne kasvuhoonesse istutamist, ja istutusaeg oleneb jällegi teie kasvuhoone tingimustest.

Seemnete külv

 • Istikuperiood kestab 60…70 päeva.
 • Külviaeg oleneb sellest, millal soovitakse istikud kasvukohale istutada.
 • Seemned külvatakse märtsi algul
 • Seemned külvatakse hajusalt külvikasti või ühe kaupa kassetti.
 • Seemned piserdatakse ja kaetakse puhta liivaga.
 • Külvist tärkamiseni ruumi temp 25…26C.
 • Külve võib katta kilega, et hoida niiskust.

Istikute kasvatamine

 • Pärast tärkamist temp 4…5 päeva 16…180C.
 • Pikeerimine 1…2 pärislehe faasis (15…20 päeva pärast tärkamist, juurt ei näpista!!!).
 • Pikeerimine peatab kasvu 8…10 päevaks.
 • Potistamisel poti Ø 12cm.
 • Opt temp päeval 24…260C ja öösel 19…200C.
 • Kasvusubstraadi opt t0 19…200C.
 • Valgusvaestes tingimustes vajavad
  taimed lisavalgustust 200W/m .
  • Lisavalgust anda 12…14h/24h.

Microsoft PowerPoint – Paprika katmikalal

See aasta proovin esimest korda kasvatada paprikat. Paprika ei ole väga mind enne kõnetanud aga nüüd mu 4 aastane otsustas, et ta jumaldab paprikaid. Mis emmel siis muud üle jääb kui neid kasvatada.

See aasta kahjuks unustasin inglismaa lehelt paprikat ja tsillit osta. Pean hakkama saama eesti kaubanduses olevate seemnetega. Kindlasti väldin F1 seemneid ja vaatan kui pikk on seemnest viljani aeg. Olen lugenud, et meil see on 70 päevast kuni 140 päevani.

Käisin nädal tagasi Tartu kandis ja esimest korda käisin läbi Gardest kodu- ja aianduskeskusest. Veebruari lõpus polnud nad just veel kõiki seemneid ja asju ssisse toonud, et nägi natuke tühi veel välja. Aga kevade poole võib seal pilt täitsa kirju olla. Aga mina läksin sinna mõttega jahtida paprika ja tsilli seemneid aga noh juhtus nagu ikka ostsin hulgi seemneid muidugi juurde. Seemnete poolest olen küll korralikult varustatud.

Need on siis minu paprika ja tsillipipra seemned.

Lisaks ostsin ma sellise toakasvuhoone. Tehtud on see tugevast plastist ja kasutusiga pikk. Maksis selline seal 7€ ringi. Arvan, et see oli vägagi soodne ost.

Juurde ostsin ka turbatabletid. Need maksid 0.10€ 40tk on 4€. Pakendis Jiffy omad on 0.32€tk Paprikatele ei meeldi kui nende juurestikku häiritakse. See paneb nad kasvus kinni umbes 8. päevaks. Otse potti külvamine võtaks liialt ruumi.

Siin siis näha turbatablett mõlemat pidi, tal on see väike lohuke seemne jaoks ja alt on ta kinni. Vaadake et õiget pidi panete.

Kuna ma olen suht kannatamatu siis panin oma paprikad ja tsillipiprad juba idanema. Seda ma tegin 20. veebruari pärastlõunal. Mul oli ka väike abiline selleks.

Siin on seemned juba pandud ja ta lükkab seemneid sügavamale hambatikuga.

Seemned külvasin turbatablettidesse toakasvuhoonesse, mis jäi vannitoa põrandale, kus on meil põrandaküte. Muidu meil temperatuur kõigub palju, on ahjuküttega maja. Tablettidele kallasin peale soojema poolse vee vermikompostika ja lasin neil rahulikult paisuda õigesse suurusesse.

Lisaks selles väikses topsis on hajuskülvina kääbustomati House seeme, see on tomat mida saab edukalt kasvatada potis toas. Minu tuttavad on seda ka kiitnud, sest on saanud veel jõulude ajal tomateid. Tomati tegin hajuskülvina, kuna tomatile meeldib, et tema juuri häiritakse. Kõige tugevamad tomatid tulevad kui neid ümber istutada 4 korda: pikeerida-kasetti-potti-maha. Tomatitest räägin hiljem uuesti kui aeg käes.

Keeruline on muidugi nende turbatablettidega see, et nimesilte on keeruline juurde panna. Mina kasutasin hambatikke, et märgistada piire erinevate seemnete vahel. Hambatikkule saab ka nime pealekirjutada peaaegu loetavalt.

22. veebruar minu seemnekesed idanevad ilusti, tomati seemneid jäid pinnale, sest tegelt ei peagi neid katma kui on piisavalt niiske keskkond. Pea kõikidel nähaolevatel seemetel on idu juba taga. Telefoniga ei jääks pilt hea. Kirjandus ütleb, et paprika seeme on aeglane idaneija 5-8 päeva. Minu omadele tundub, et meeldib keskkond hästi.

Idanemisel…

Facebook

Üks kommentaar “Paprika külvamine

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.