Kultuur hapuoblikas – jah või ei ?

Hapuoblikat Rumex acetosa kasvab meil siin liivasel Kassari saarel ikka igal pool. Ta on meil nagu umbrohi. Lapsena sai hapuoblikat ikka kõvasti söödud, polnud väga midagi paremat võtta vast . Mäletan ka, sipelga pesa torkimist pika kõrrega, et siis saaks janu kustutada nende happega. Täiskasvanuna aga ei kutsu kuidagi sööma oblikat kuna kuidagi puine on. Meie suvenaaber teeb väga head oblika suppi vahest, sellega söömine ka piirdub.

Eelmine aasta suht esimeste asjade seas külvasin kasti mingi UK ostetud salati paki. Lõpuks tuli sealt üless salatit, porgandid, rukolat ja hapuoblikat. See hapuoblikas oli teistsugune, palju mahlasem ja vähem kiulisem kui meie tava oblikas. Mulle hakkas meeldima ja lapsele ka. Nüüd leian oma 4 a tüdruku tihti hapuoblika peenra ees söömas.

See peenar kahjuks kriitikat ei kannatanud. Kasvas seal lisak kõike muud , mida me ei taha peenras näha. Mu algne plaan oli seda hoida tootsi peenra stiilis aga sellist asja keeruline multsida ja seal ikka oli suurem enamus umbrohud.

Võtsin eile kätte ja otsustasin, et enam ei taha sellist, et tahan puhast hapuoblika peenart hoopis. Kõrval on veel üks kast mis oli sama hull kasvas seal petersel ja metsik rukola. Mõtlesin kasutada mitte kaevamis meetodi aga siin ei saanud kuna umbrohud olid selle täielikult üle võtnud. Sellepärast tegin klassikalist rohimist. Selle käigus sain hapuoblikad ka lahutatud ja harvemini istutatud. Külvasin juurde ka uut sorti hapupblikat “Lyonski”.

Peale seda mulsisin ära kõik. Alla märg ajaleht. Märga ajalehte palju parem panna, ei lenda minema. Peale panin siis villa ühele. Lambavilla kasulikusest saab lugeda mu kunagisest postitusest Lambavill aias.

Teisele kastile panin multsiks kuuseokkad peale. Vanad kuuseokkad ei ole happelised!!! See on müüt. Nad hopis parandavad mulla kvaliteeti ja on hea peene mults.

Lisaks jõulude ajal kaevasin välja kuuse, et oleks toas jõulukuusena. Kirjutasin kunagi sellest esimene istikõues. Seal jutus olev kuusk kasvab, natuke nirusti aga kasvab, nii et see toimib küll. Tänavuse kuuse istutasin maha nüüd. Ta uueks kasvukohaks sai toitainerikas aga natuke vaenulik kanade aed. Kui mul õnnestub kanad ta juurtest eemale hoida, siis võiks ta kasvama küll jääda. Lisaks annab ta tulevikus varju kanadele kullide eest.

Kanad inspekteerimas

Lisaks on hekel mul käimas kasvuhoone püstitamine ja peaks esimesed asjad ka maha panema nt herne ja porgandi.

Kui võimalus siis tõesti külvake hapuoblikat aeda annab vitamiine juba varakevadel.

Jälle kuulmiseni!

Üks kommentaar “Kultuur hapuoblikas – jah või ei ?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.