Kasvuhoone sisekujundus

Kui kasvuhoone üles sai avastasin, et see täits tühi leht. Milline avastus küll 😀 Algul oli nagu keruline arusaada kuhu misasja panna, peenrad teha. Enne seda olin tegelikult juba numbritega mänginud ehk arvutanud. Ja väga heaks starti positsiooniks olid ka veneaegsed plaadid, need tundusid mulle imehästi sobivat kasvuhoone teerajaks.

Arvutus siis selline 80cm peenar +30cm plaat + 80cm peenar+ 30cm plaat+ 80cm peenar = 3m Ehk siis tuleb mul 3 peenart 80cm laiusi ja 2 teerada 30cm laiuseid. Arvutasin uhkelt kohe kui palju mul läheb plaate selle jaoks vaja ja avastasin, et mul jääb puudu. Kirjutasin siis kiiresti Värki on hiidlaste kraamiringlusse, et kas kellegil on pakkuda? Sain samal päeval vastuse lausa 3lt inimeselt, et neil on olemas. Valisin kõige lähema, läbimetsa naabri 🙂

Näitan siis samm haaval kuida ma sisu kokkupanin.

tühi leht

Teadsin, et tahan piirdeid, sest muidu ei püsik mults mul õige kohapeal ja korrektsem ka. Garaazi peal on meil laudasi erinevatest ehitustest ja vanast garaazist. Otsisin välja kõige peenemad neist ehk u 20cm laiusega 2 lauda. Äärde sain prussi jupi 5x15cm.

Kui oli 80cm äärest mõõdetud kaevasin väikese kraavi kuhu sisse panna servatud u 3cm paksusega laud. Lõpptulemusena läks laua paksus ka 80cm sisse, aga sain enamvähem otse…

Pildil siis näha, et esimene piire on paigas. Kraavi piirde jaoks kaevasin vast 10cm kraavi. Tegelt suht nagu jumal juhatas…

Välimised piirded on paigas! Aeg on hakata neid täitma. Ei tahtnud osta kotiga mulda, sest meil Hiiumaal korralikku mulda kuskil müüa muidu pole kui ei telli. Minul aga seisis veel eelmisest aastast lambasõnniku hunnik, korralikult lagunenud. Lamba sõnnik ei tohi olla mitte mingil juhul värske, kuna siis tapab oma vängusega kõik teie taimed ja seda mitmeks aastaks. Lugesin kuskilt ka, et lamba sõnnik sobib tomatitele kõige paremini oma koostise poolest. Tassisin umbes 10cm sõnnikut.

Enne sõnniku laotamist pinnasele, mis suht puhas liiv õhutasin pinnast hargiga. Selleks lükka hark maasse ja kergita maapinda. Üles ega teistpidi miskit ei keera!! See õhutamine, et taimede juured saaks maasse minna. Sellel pinnasel enam käia ei tohi. Selle pinnase peale sõnnik.

Lamba sõnnik
Kaetud märgade ajalehtedega

Enne ajalehtedega katmist kastsin sõnniku ära , sedasi säilitab niiskuse ja osa voolab õhutatud pinnasesse ehk hakkab ka segunema.

Sõnniku peale laotasin märjad ajalehed ja nende peale lamba villa ehk tegin korraliku multsi peale sõnnikule. Hetkel soojuses loodan, et säilitab niiskust mullas ja sõnnik hakkab veel kiiremini lagunema. Arvan ka, et vihmaussid kolivad sisse ja aitavad protsessile kaasa. Lambavill lõppes mul otsa hetkel. Pean juurde tooma kohaliku lambakasvataja käest. Seda sodivilla on kõikidel lambakasvatajatel üle, nii et küsige julgelt.

Pool tehtud

Tõin oma tomati taimekesed ka kasvuhoonesse päevitama viimaks. 18 aprill.

Naaber tõi mulle plaadid ära ja tegin algust plaatimisega. Need plaadid vaja paika saada, siis saan keskmise kasti piirded ka ära panna.

Asendamatuks abimeheks oli auto akna kraabits. Sellega sain kraapida mulla ära nii, et ma sain plaadid enamvähem otse maapinnale panna. See OLi suht pikk protsess aga samas lahe ka, pole kunagi midagi taolist teinud.

Plaaditud aga väike tükk lõikamata.

Plaaditud! Uhke tunne, jala all plaadid ei liigugi väga palju…. naaber aitas mõne plaadi õigesse mõõtu ka lõigata.

Nüüd sain ka lõpuks hakata tegema sisemise peenra äärist. Otsisin, mis ma otsisin aga ei leidnud piisavalt pikki sobivaid laudu. Selle peenra pikkus 3,6m. Võtsin õhtul julguse kokku ja läksin teise naabri juurde, nad renoveerivad vana maja ja neil tihti lõkke hunnikus laudasid mida saan kasutada. Seekord olid nad lõkke tegemisega ettejõudnud aga sain nende käest natuke korralikumaid laudu. Retk oli edukas, vedasin oma 5m lauad koju. Hoitke oma naabreid!!!

Sisemine piire valma.

Sain tehtud, sisemist piiret oli keerulisem teha, kuna pidin saagima sirgelt jne. Kohutav, pean ikka mingi nurgiku muretsema mis aitaks sirget joont hoida. Aga tehtud sain ja minule piisavalt hästi 😀 Ehitus inimesed võin siis sisselasta kui taimeid täis, et vigasid ei näeks.

esimesed taimed sees

Istutasin esimesena maha oma aed-monarda ‘Pink Lace’ ja laps istutas peiulille. Veel istutasin väikesed kribalad hiinakapsa istikud ja punase lehtsalati istikud. Külvasin aga portulakki. Portulakk on väga maitsvate lehtedega tüüp. Soovitan soojalt.

25 aprill

Tomati taimed on kasvanud ka silmnähtavalt. Kellel mõne tomatitaime soovi võib mu poole pöörduda, hakkaks neid ära ärima vaikselt.

6 kommentaari “Kasvuhoone sisekujundus

 1. Ma tegin selle ära, esialgu ainult pool :D. Eks siis paistab, mis saama hakkab ehk kas saab tomatit ja kurki või mitte.

  Meeldib

 2. Tere. Ma alles avastan permamaailma ja otsustasin alustada kasvuhoonest (no seal ei kasva enam umbrohi kah). Miks sa kasvuhoonesse kõrgpeenraid (papp, puunotid, oksarisu, sõnnik, kompost, multš) ei teinud? Ise plaanisin sellised peenrad teha.

  Meeldib

  1. Teretulemas sellisel juhul 😇 kasvuhoone ikka tehismaailm ja ei julge sinna panna kôike kraami, kuna siis vôivad sissekolida ka mitte oodatud olendid nt hiired ja kahjur putukad. Kasvuhoones ka iga cm hinnas. Ei ole ausalt ôeldes näinud kedagi kes oleks kasvuhoonesse kuhilpeenra stiilis teinud.

   Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.