2020 a kokkuvõte- head ja vead

Nagu ikka proovin ennast parandada ja lehele elu sisse jälle puhuda. Hetkel on hobused jõulisemalt jälle mu ellu tagasi tulnud. Siin ka siis minu hobuste tegemistest mõned pildid. Proovin siis selle aasta ka kuidagi kokkuvõtta, et saaks uude aastasse minna rahulikult.

Famos- saksareini hobune
Õpetuses olev eesti hobune ja eestiratsaponi.
Hirly vagonetti vedamas.
Minu saduldatud mära Heie.

Elu ja surm – see aasta andis ühe ja võttis ühe.
Penton- treenisin teda rännakuks.
Kui tahta jõuab kõike.
Ponid teavad kus söök on.

Hobuste inimene olen ma olnud juba nii kaua kui ma mäletan. Minu on läinud hästi, sest hobused on aidanud mind palju ja mul on olnud võimalus treenida paljude heade treenerite käe all. Hetkel proovin endale ka teha lõpuks ära treeneri paberid, et saaks jagada seda hobuse vaimustust ka väiksematele inimestele.

Remont

Lisaks sügisepoole oli tütre toa remont. Püüdsin taaskasutada ja niipalju ise teha kui oskasin. See võttis ka kõvasti närvirakke ja energiat. Hämmastav kui palju värvimist ühes väikses toas on.

Uks oli puhastatud juba vanast värvist mõni aasta tagasi. Ei sobinud sellisel kujul tütre tuppa ja tahtsin uuesti ära värvida.

Algul tegin kuivanud kohad silikooniga ja augud kruntisin ära, siis läks peale kruntvärv.

Siin siis 3 värvi kasutusel. Olen tulemusega rahul aga kes iganes seda mõtleb ka teha, siis teadku, et see võtab ikka kõvasti aega!!!

Külvid

Üldiselt 2020 aastat alustasin jõuliselt paprikate ja tomatite külviga. Paprikad on väga kehvad tärkajad ja tahavad selleks palju sooja. Soovitan paprikad külvata tabletidesse ja siis tabletid otse suurde potti, kindlasti eemaldada, see õhuke asi, mis on tabletil ümber, sest paprika juurded nii nõrgad, et osad, ei suuda. sealt läbi tulla. Tomateid külvasin kindlasti kõvasti üle normi aga õnneks sain nad enamuses ka maha ärida tahtjatele, kuna hiiumaa oli suht lukus seda aegu. Teen oma lemmik tomatisortidest ka väikese ülevaate, siis teate millised olid mu lemmikud.

Perliit- hea peale panna hoiab natuke kärbeste eest aga üldiselt mulle ei meeldinud.

Esimene kord

Olin esmakordselt kasuhoone omanik. Sellega seonduvad postitused olid kasvuhoone valimine, sain kätte, kasvuhoone ülespanek, sisekujundus. Kätte sain ta 1 aprillil. See oli küll hea investeering, kuidas ma küll ilma selleta ennem hakkama sain? See on ikka hämmastav kui palju pikem hooaeg on ja varem algab võrreldes õuega. Ma tegin muidugi klassikalise vea ja istutasin oma kasvuhoone umbselt täis. Paprikad jäid kannatajateks ja neile tulid pidevalt peale täid. Nende elutingimused polnud kõige paremad ja see tegi ka taimed nõrgaks, nad ei suutnud neid ise eemale tõrjuda. Suuri oma paprikaid mina ei saanud see aasta. Tsillid aga kandsid vaatamata täidele täitsa hästi. Kindlasti kasutage lambavilla kasvuhoones, see toimis üli hästi ja kavatsen seda ka kasutama jääda.

Üllatajad

Selleks oli vast Mehhiko pisikurk (Melothria scabra) ehk hiirmelon. Olin paljudelt kuulnud, et nendele see ei meeldinud aga tahtsin kindlasti katsetada, sest tundus huvitav. Talle kindlasti meeldib olla kasvuhoones aga mul olid ka mõned taimed maja ääres poti sees ja need kasvasid ka väga hästi. Kasvuhoones aga tema kasvatamine väga lihtne, leht nagu kurgil ja ajab meeletult vääte. Neid soovitan ära lõigata, muidu võtab terve kasvuhoone enda alla. Õues ma ei lõiganud ja ta nii meeletlt ka ei vohanud. Väga tähtis on hiirmeloni puhul see, et neid kurke tuleb süüa väga varakult, kui nad on vaevu sõrmeotsa suurused. Kui neid süüa sellisena kui need on siin pildil, siis nad juba puitunud maitsega ja ei ole head. Kõik tuttavad ja sõbrad, kes juhtusid tulema, nendele ma kõigile andsin maitsta ja see oli alati hitt. Mu 5 aastasele ka väga meeldis ja ta käis neid ise söömas. Oleks tahtnud neid ka marineerida aga kahjuks ma selleni ei jõudnud ehk järgmine aasta.

Lisaks on tal maaalune osa, mis pidavat ka väga hea süüa olema. Potist üles võetuna nägi see välja selline, natuke vähe, et viitsiks miskit teha sellest.

Thelma Sanders sweet potato winter squash- kartulkõrvits

Seda nime väga ei saa eestikeelde tõlkida aga mina paneks talle eesti nimeks kartulkõrvits.

Minule see väike kõrvits väga meeldib. Ta on väga hea maitsega, selline tummine, meenutab natukene kartulit. Ahjust saab imehästi küpsetada teda. Säilib väga hästi, väidetavalt mai kuuni. Tootlikus on suur, sain 2 taime pealt kokku u 15 kõrvitsat umbes. Soovitan ja kindlasti kasvatan teda see aasta rohkem.

Vead

Kasutasin see aasta põhku, panin selle ka käiguvahedesse. Ma arvan, et see vahekäikudesse panek oli küll suureks veaks, sest see aasta oli mul suht suur nälkjate ja tigude uputus. Tavaliselt meil pole neid siin nii palju aga tänud põhule oli ikka. Eriti meeldis neile ära süüa tärganud oa taimi. Nendele kõigile panin ümber lambavilla, see ikka natuke hoidis neid eemal. See aasta proovin panna vahekäikudesse saepuru ja peenardel kasutada rohkem villa.

Kevadel alustatud porgandi peenar. Ma vist ei kirjutanud või näidanud seda õnneks. Ma külvasin põhupeenrasse porgandi seemet u 14m kokku. Katsin lausa kattelooriga ka aga kahjuks sel hetkel ei olnud ma veel saanud põhku ja kasutasin ponidest järgijäänud heina. Heina seeme tärkas väga kiiresti katteloori all. Ma ei saanud seda ka välja tõmmata kuna siis oleks tulnud koos porgandiga. Proovisin paarkorda ära lõigata rohtu porgandi vahelt aga see kasvatas lihtsalt suuremad juured ja läks võimsamaks ainult. Sain sügisel vist 5 porgandit rohu vahelt. Porgandi kasvatus ei ole mul veel väga hästi õnnestunud alternatiiv peenardes aga kevadel uue hooga 😀

Sellesse samase peenrasse istutasin vahele ka kapsast. Läksid isegi kasvama aga teod sõid järjest neid ära. Viimaseid kaitsesin jällegi villaga jäid ellu ja kasvasid hästi seniks kuni tulid kapsaliblika röövikud… Need sõid osa täiesti ära ja teistel jõudsin natuke neid manuaalselt tagasi hoida. Huvitav on, et nad eelistasid osasid kapsaid rohkem kui teisi nt. Esimesena pisteti nahka lillkapsas ja viimasena puututi lehtkapsast. Plaan on kindlasti selleks aastaks muretseda võrk kapsastele peale. Müüdakse spets võrku- putukavõrk. See on selline peenike võrk, kust ei saa putukad läbi aga samas vesi ja õhk liiguvad hästi. Eestis kahjuks seda veel ei ole müüa näinud, saab vaid tellida väga suure kogusena.

Üldiselt

Eelmine aasta veetsin vähem aega taimede eest hoolitsedes aga kasvasid nad ikka, kes paremini, kes halvemini. Oli palju tegemist linnaaedniku eriala lõpetamisega, sealt sain aedniku 4 taseme. Ikka igatsen seda veel, koos oli tore õppida ja teha.

Selle aasta plaan on koguda natuke rohkem erinevad materjale, millega teha peenrad korreksemaks ja taimedele paremaks. Leidsin lähedal asuva väikese saekaatri, kes toovad mulle saepuru. Saepuru ei ole küll ideaalne aga on parem kui põhk käiguvahedes. Siis toon kindlasti suurema koguse lambavilla peenardele multsiks. Ja üks põhrull mul juba seisab õues- see jääb ka kindlasti peenardele. See aasta vist püüaks mitte uusi peenraid teha, vaid olemasolevaid täiustada.

Siin ka siis mõned pildid veel sellest aastast.

Kui teil on mingid soovi mõtteid millest sooviksite, et ma kirjutaks siis võib kindlasti teada anda.

Mõni inimene on küsinud, et kas ma teeks ka kevadele mingisuguse õppepäeva oma aias, kus jagaks natuke näpunäiteid ja teeks praktiliselt midagi läbi siis ma mõtlen sellele ja kes oleks sellest veel huvitatud siis andke ka kindlasti teada.

Üldiselt tänan kannatamast minu kirjutamis oskust.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.