Hea aeg põõsaste harvendamiseks

Hetkel on veel hea aeg vaadata üle oma põõsalised ja muidugi ka puud peale kase ja vahtra. Üldiselt üteldakse, et võib lõigata kuni õitsemiseni ja siis peale jaanipäeva. Mina leian, et kui põõsaste ja puude lõikus on lihtsam kui neil pole veel lehti peal. Ei pea suuri lehtedega oksi kusagile vedama jne…

Mul on õunapuud enamvähem lõigatud juba sügisest või varakevadest. Olen koguaeg jänestele lõiganud oksi õunapuude pealt ja sedasi hoidnud ka need kontrolli all.

Eelmine nädalavahetus võtsin aga kätte ja lõikasin ära omal kõik põõsad. Põõsaid on suht palju ja ma ei olnud neid 2 a vist uuendanud jälle ja ühte polnud kunagi uuendanud. Näitan siis natuke lähemalt.

Siin on muidugi ka eelmise aasta postitus – Ebajasmiini hooldamine . Ka sellel aastal lõikasin välja vanu suuri oksasid nagu ikka siis tuleb lõigata võimalikult maad lähedalt ja TERVE oks korraga. Meil on see topeltõieline ebajasmiin u 3 m kõrgune nii sirelist kui õunapuust kõrgem.

See aasta aga vaatsin õuepeal olevad liht õitega ebajasmiini ja mõtlesin, et oleks vist aeg ka sellel lõikus korraldada. Mina võtsin ära ainult välimise ringi oksad. Seest oleks ka olnud võtta aga otsustasin teha seda mõnel muul aastal, muidu oleks ta jäänud liiga tühjaks. Ebajasmiin õitseb ainult vanemate okst pealt. Siin siis enne ja pärast pildid.

harilik ebajasmiin

Siis meil on terve hunnik punaseid sõstraid nii umbes 13 põõsast. Nee kõik ka väga vanad ja kannavad väga hästi võibolla liiga hästi…. keegi ei jõua neid marju ära korjata, isegi linnud mitte. Paar aastat tagasi tegin suurema lõikuse ehk lõikasin suured vanad harud kõik välja aga nüüd jätkasin põõsaste noorenduskuuriga.

Pea meeles, et marjapõõsaste oksi ei kärbita tipust! Seda tehes hävitad suure hulga õiepungi ning saad vähem marju. Teine oluline asi on veel: ära jäta tüükaid! Need hakkavad kõdunema ning on heaks pesitsuspaigaks haigustekitajatele ja kahjuritele. Lõika või sae oks maha mullapinnani.

Noorendasin ka karusmarja põõsaid, see vana põõsas oli jälle jäänud mul lõikamata pikaks ajaks. See on suurte ja magusate mammudega, väga hinnatud meie peres. Tegin sama mood võtsin ära kõik oksad mis ulatusid juba maani ja mõne väga vana oksa. Kõige parem on kasutada selleks tööks neid teleskoop varrega oksakääre.

Väga vana karusmarja põõsas enne lõikust.

Siin siis peale lõikust ja oksad on juba lõkkes. Marja põõsaste oksi ei soovita väga kuskil kasutada, kuna võid kahjureid edasi kanda ja levitada. Mina tõesti ei suuda leida uut kasutust torkivatele okastele.

Sellised teleskoop oksakäärid on väga mugavad okste lõikamiseks.

Kahjurid?

Üldiselt on huvitav, et igalpool on kirjas, et kahjurid talvituvad siin ja seal jne. Aga keegi kunagi ei räägi kus need kasulikud putukad siis talvituvad? Nemad peavad ka ju ometi kuskil talvituma. Tegelikult pole see asi nii must valge kui inimesed räägivad. Põhimõtteliselt kui hävitada kahjurite talvitumiskohad siis samas võime ka hävitada kasurite talvitumis koha. Nagu ikka looduses asi peab olema tasakaalus, et kõik toimiks hästi.

Mõisted kahjur-kasur on subjektiivsed ja selline lahterdamine on pärit ainult inim-vaatenurgast.

Selleks, et looduslikud vaenlased hoiaksid kahjurite arvukust oma kontrolli all, peavad neil olema soodsad elutingimused.

Siin on tore esitlus ja ka näha palju erinevaid putukaid, keda me pigem tahame näha – Millist rolli mängivad putukad toidutootmisel?

Siin siis mõned pildid veel minu raadamisest. Tahtsin ka näidata mis juhtub kui lõigata oks ära poole pealt aroonial nt see hakkab ära surema ja mädanema. Sellepärast ei tohigi oksi lõigata poolikult. Äärmisel juhul võib lõigata harunemis kohast.

Üldiselt see kogu lõikamine pole nii keeruline töö. Pool võitu on juba julge peale hakkamine. Alguses kui väga hästi ei tea mida teed, siis lihtsalt võtta vähem oksi ära. Ja vanade põõsaste noorendamist ongi mõtekas mitme aasta jooksul teha. Kui kõik oksad võtta, siis lihtsalt ei saa marju vahepeal.

Aga kõigile edu lõikamistega.

Nagu ikka jagan hetkel oma aega aia ja hobuste vahel. Hetkel on mul õpetamisel eesti hobuse poiss Eepos, kes õpib kuidas ratsanikku oma turjal kanda. Pildil ka Miki tagumik, kes kaasas tugiisikuna.

Eepos õppimas ratsahobuse ametit.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.