2021 kõrvitsalised

2021 kasvatatud kõrvitsalised

suuremas enamuses siis thelma sandersid kõrvitsad

Pole väga kaua midagi kirjutanud, mõtlesin, et tahan ju kirja panna, mida kasvatasin ja kuidas läks. Nii, et siin see on, kannatage koos minuga mu kirjaoskamatust. 😀

Hoolitsemine

Üldiseld kasvavad kõrvitsad ilma minu hoolitsuseta. Kasvatan nad ette ja kui maha panen siis küll tähtis vaadata, et nad piisavalt vett saavad. Kõrvitsad istutan üldiselt ikka rohke sõnnikuga kohta, sellepärast ka ei väeta neid üldse. Kui suvel põrgu kuumus oli kastsin neid hommikul aga osad ei saanud sedagi. Kõrvitsaid lihtne kasvatada.

osa kõrvitsaid siit veel puudu, 2021 saak

Sellel aastal kasvatasin vist rohkem kõrvitsaid kui muidu või kõrvitsad andsid rohkem saaki, mine sa tea. Kirjutan lühidalt nendest.

Thelma Sanders sweet potato winter squash

See on küll minu lemmik kõrvitsaline. Kõik kellele seda andnud maitsta on olnud ka äärmiselt võlutud. On väga sarnane bataadi maitsele. Magus ja tummine. Kõigeparemini tuleb maitse välja ahjus. Supp ka väga hea aga peab lisama vett, sest muidu pudru moodi.
Külvasin 2. mail pottidesse, potid kasvuhoones.

Ainuke viga, et keeruline koorida oma ribilisuse pärast.

Küülikud söömas Thelma Sanders….kõrvitsat. Nad kiitsid heaks.

HOKKAIDO KÕRVITS E. POTIMARRON E. UCHIKI KURI E. RED KURI
Cucurbita maxima
Hokaido kõrvits (kutsutakse ka apelsinkõrvits, pähkelkõrvits) sobib hästi maitsvaks lisandiks praetuna koos ingveri, küüslaugu ja šallottsibulaga, millele on seejärel lisatud kanapuljongit, riisiveini ja pisut suhkurt. Alandada kuumust ning küpsetada kuni kõrvits on pehme ja klaasistunud.
Pildipeal kõige punasem väike kõrvits. Väga heade maitseomadustega, selline pähkline. Meeldib ka oma erksa värvi ja väiksuse poolest.
Saaki ei anna metsikult ühe taime kohta.

Külvasin 9. mai.

Big Max
Cucubrita maxima
See hiigelkõrvits kasvab kuni 50kg raskuseks. Meie kliima juures on seda sorti üsna usaldusväärne kasvatada.
Heirloom ehk pärandsort
Seda ka tegi. Selline tavaline kõrvits, seest jääb tühjaks. Kõrvitsa maitse poolest selline täiesti tavaline, pigem maitsetu. Aga väga tore teha haloweeni kaunistusi, kui muid kõrvitsaid ei raatsi kasutada.

üle müüri kasvavad kõrvitsad- Big max

Viigilehine kõrvits

Cucurbita ficifolia C.Bouche

Tegemist on väga dekoratiivse liaaniga – tema suured, viigilehti meenutavad lehed on kirjud, samuti on rohelise-valgekirjud ka tema viljad. Ronima lastes arvesta sellega, et lehemass on suur, veel suurem on aga viljade mass, kuna iga vili kaalub keskmiselt 5kg ja enamgi, ning neid on taimel palju. Otsi talle kõige soojem koht, mille aias leiad, väiksemgi öökülm hukutab taime. Viljad on väga hõrgu maitsega, kuid ära lase neil üle valmida – maitsvaimad on pooltoored viljad, mida süüakse nagu kabatšokke. Parimad hautatuna ja jahus paneeritult praetuna. Sobivad ka salatitesse ja suppidesse. Väga vastupidav haigustele ja kahjuritele. Enne külvi leotada seemneid paar tundi leiges vees. Külvata ükshaaval pottidesse 2cm sügavusele ja hoida mullatemperatuur 25…30*C juures. Idanemine toimub nädala jooksul, ning peale seda hakkab taim kiiresti kasvama.
Lisaks on võimalik kasutada teda ka pookealusena kirjeldus SEEMNED.EE lehel.

Viigilehine kõrvits kõike ülevõtmas
seestpoolt vaadatuna

Muskaat ehk pudel kõrvits. Kasvatasin vähemalt kahte erinevat sorti aga ei mäleta milliseid enam. Said valmis ja andsid saaki. Aga ikka vähe ühe taime kohta. Meie ja paljud inimesed seda harjunud tahtma ja sööma. Tuleb tunnitada, et seda tõesti lihtsam koorida kui Thelma sandersi kõrvitsat.
Arvan, et panen ikka mõne taime maha aga erilist vaimustust ta ei tekita.

Kõrvits “Pink Banana Jumbo”
Banaankõrvits. Keskvarajane, saagikas, vähenõudlik sort. Vegetatsiooniperiood 95-105 päeva. Viljad banaanikujulised, 65-75cm pikkused, kaaluga 7-10kg. Koor õhuke, viljaliha tihe, oranz, magus. Säilib soodsates tingimustes varakevadeni.
Ma arvan, et mul oli selline sort enam pole kindel. Kasvas hästi ja andis ka korralikult saaki. Siin pildipeal, enamuses veel korjamata. Tõesti lihtne kasvatada, tugev koor, sest ühtegi mädanema pole läinud. Tihke hea viljaliha. Kindlasti soovitan ja kasvatan ka edaspidi.
Pildi paremal all ääres, tagapool neid veel roosakama värvusega.

Suvikõrvitsad erinevad:
* ‘Tondo di piacenza’- ümmargune paljutootev suvikõrvits. Kasvatanud 2 a aga seemneid pole suutnud ise veel võtta. LEMMIK
* ‘Benning’s green tint scallop’ – patty pan- huvitav ja ilus kuju, söögiks ei jõudnud ühtegi teha, sest kasvavad nii kiiresti ja peaks neid võtma kui nad alles pisikesed.
* ‘Trieste white half long’– varajane heleroheline. Väga meeldis see suvikõrvits kindlasti kasvatan veel.
alumisel pildil need ka kõik näha, siisn muidugi kõik veits ülekasvanud 😀

Ebaõnnestus

See aasta proovisin ka uuesti ikka arbuusi kasvatada. Ei õnnestunud- jälle. See aasta oli täitsa palju taimi ka teiste asjade vahel aga ma arvan, et abuus tahab olla täispäikese käes ja ilma mingi varjuta, see aasta äkki panen kuskile täitsa eraldi.
katsetasin kile ja villa mutziga. Vill ka natukene toimis aga must kile oli tõesti parem. Seal sain ma vist kõike suurema arbuusi ka 1kg 😀 Aga nagu üteldakse, mis sitasti see uuesti, sellel aastal uue hooga arbuusi kasvatama.

mini arbuus
Olin rahul kuidas aiamaa väljanägi suvel

Kindlasti oleks minu soovitus kasvatada ise peiulilled ette. Nad kasvavad palju suuremaks ja elujõulisemaks. Siis ka neid hea igale poole vahele panna värvi jaoks ja pole kahju kui teod mõned nahka pistavad.
Esimene aasta kui ma ka gladioolid maha panin. Ja nad ka jäid sinna, ei hakanud üles kaevama, et nad siis ära külmuks. Kui jäävad ellu siis jäävad.

Üks kommentaar “2021 kõrvitsalised

  1. Kas sinu käest on võimalik osta mõned kartulkõrvitsa seemned (Thelma sanders…)? Veebipoodidest pole leidnud ja tavapoest samuti mitte.

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.